Monday, October 19, 2015

Ο Διάβολος της Μοδας

Στα 62 της χρόνια η αινιγματική Anna Wintour  θεωρείται «ιερό τέρας» όχι μόνο στον κόσμο των εκδόσεων, αλλά και στο παράλληλο σύμπαν της μόδας όπου κυριαρχεί από το 1988, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντα της διευθύντριας της αμερικανικής «Vogue». Διατηρώντας εδώ και δεκαετίες την ίδια αυστηρή κόμμωση και φορώντας πάντα μεγάλα μαύρα γυαλιά, η φιγούρα της Wintour παραμένει αμετάβλητη μέσα σε έναν λαμπερό κόσμο όπου όλα αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη. Το ίδιο αναλλοίωτη παραμένει και η επιρροή της στον κόσμο της μόδας: οι σχεδιαστές την τρέμουν, ενώ οι μεγάλοι οίκοι την πολιορκούν και την κολακεύουν αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η προβολή των προϊόντων τους μέσα από τις σελίδες ενός περιοδικού που δικαίως θεωρείται η Βίβλος του στυλ.
Γεννημένη το 1939 στο Λονδίνο, από οικογένεια με μακρινή αριστοκρατική καταγωγή, η Wintour  μεγάλωσε σε μια εποχή, τη δεκαετία του ΄60, κατά την οποία η βρετανική μεγαλούπολη εθεωρείτο το κέντρο της παγκόσμιας μόδας. Η Μέρι Κουάντ λάνσαρε τις μίνι φούστες, η Τουίγκι έδινε τα πρώτα δείγματα ανορεξίας και ο Βιντάλ Σασούν παρουσίαζε τα γεωμετρικά του κτενίσματα, στα οποία η ςintour παραμένει ακόμη πιστή. Ο πατέρας της ήταν εκδότης της εφημερίδας «Εvening Standard» και αναζητούσε τη συμβουλή της Αnna Wintour κάθε φορά που ήθελε να πληροφορηθεί για τις τάσεις στον χώρο της νεολαίας. 
Σε ηλικία μόλις 15 ετών και με τη βοήθεια του πατέρα της άρχισε να εργάζεται στην ιστορική μπουτίκ του Λονδίνου Βiba και έναν χρόνο αργότερα εγκατέλειψε το κολέγιο για να εργαστεί στα πολυκαταστήματα Ηarrods. Οι γονείς την προέτρεψαν να πάρει μαθήματα μόδας σε ένα άλλο κολέγιο, αλλά και αυτή τη φορά αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές της δηλώνοντας: « Ή γνωρίζεις τη μόδα ή όχι. Αν τη γνωρίζεις,δεν χρειάζεται να τη σπουδάσεις». 
Ξεκίνησε την πορεία της στη δημοσιογραφία το 1970 στο περιοδικό «Ηarpers & Queen», από όπου αποχώρησε ύστερα από λίγα χρόνια εξαιτίας των καθημερινών καβγάδων της με τον διευθυντή του περιοδικού. Αναγνωρίζοντας ότι το Λονδίνο άρχιζε να παρακμάζει ως πρωτεύουσα του στυλ, αποφάσισε να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη όπου το 1975 άρχισε να εργάζεται στο περιοδικό «Ηarper΄s Βazaar». Το 1983 ξεκίνησε τη συνεργασία της με την αμερικανική «Vogue» και δύο χρόνια αργότερα της ανατέθηκε η διεύθυνση της βρετανικής έκδοσης. Η ςintour  κατάφερε να αυξήσει θεαματικά την κυκλοφορία του περιοδικού με αποτέλεσμα δύο χρόνια αργότερα να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να αναλάβει τη διεύθυνση πρώτα του «Ηouse & Garden» και στη συνέχεια της «Vogue». 
Στα 22 χρόνια που η Αnna ςintour βρίσκεται στο τιμόνι της, η «Vogue» αύξησε την κυκλοφορία της και τα διαφημιστικά της έσοδα σημείωσαν πρωτοφανή άνοδο.Ακόμη και στην οικονομική κρίση παραμένει ένα από τα προπύργια της πολυτέλειας, που δεν έχουν πληγεί αξιοσημείωτα,τουλάχιστον όχι όσο τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης.Η επαγγελματική επιτυχία της Anna Wintour  συνοδεύτηκε και από μια «μυθολογία» γύρω από τον δύσκολο χαρακτήρα της και τον σχεδόν δικτατορικό τρόπο με τον οποίο ελέγχει το περιοδικό και τον κόσμο της μόδας.Ο «Στάλιν του στυλ»,όπως την αποκαλούν,μπορεί να εμπνέει τον φόβο και τον τρόμο σε υφισταμένους και σχεδιαστές,αλλά ουδείς αμφισβητεί το ένστικτό της στη μόδα.Θεωρείται ως η γυναίκα που καθιέρωσε μεγάλα ταλέντα όπως ο John Galliano  και ο Alexander McQueen . Η ίδια δηλώνει αδιάφορη για τη φήμη της ως «ο Διάβολος που φοράει Ρrada».Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν,«δεν φιλοδόξησα ποτέ να γίνω η Μητέρα Τερέζα»... No comments:

Post a Comment